sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Patongia!!!

Heipsansaa!

Eilen oli tyttöjen pikkujoulut ja nyyttäri meiningillä mentiin! Lupauduin viemään mukanani patonkia ja kokeilinkin nyt aivan ensimmäistä kertaa tehdä itse. Helppoja ohjeita on mielettömästi netissä, joista olikin erittäin vaikea keksiä mitä haluaa kokeilla.

Päädyin tekemään muutaman melko tavallisen patongin sekä muutaman valkosipuli- sekä yrttitäyte patongit. Hyviä olivat molemmat, mutta kaura- hiivapatongit eivät olleet ollenkaan rapeita, joka harmitti. Tässä teille ohjeet ja kuvat tekemistäni patongeista.


Valkosipuli- ja yrttitäytteiset patongit 3 kpl

4 dl vettä
25g hiivaa
1/2 dl ruokaöljyä 
1 1/2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Täyte

150g voita
n.3 valkosipulinkynttä
basilikaa
persiljaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää öljy, hunaja ja suola. Lisää vehnäjauhot vähitellen sekoittaen. Alusta taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. 

Sekoita pehmeään voihin valkosipuli tai yrtit. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja kaulitse jauhotetulla tasolla noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja levitä voi sille. 

Kääri levy rullalle ja nosta ne leivinpaperille. Tässä vaiheessa voit pakastaa patongit. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja tee patonkeihin saksilla viillot ja voitele vedellä. Paista leipä noin 15 min, kunnes ne ovat saaneet kauniin rusehtavan värin. 

Kun paistat pakastettuja patonkeja, nosta leivät sulamaan pellille ja aseta pelti 50 asteiseen uuniin. Tee noin 10min kuluttua patonkien pintaan viillot ja sivele pinta vedellä. Jätä pelti uuniin ja käännä lämpö 225 asteeseen. Paista patongit kypsiksi ja kullankeltaisiksi n.20 min. 



Kaura- hiivapatongit (3kpl)

1/2 litraa vettä
2tl suolaa
2 rkl sokeria
4-5 rkl öljyä (laitoin 3 dl oliivi ja 2 dl rypsi)
1 pussi kuivahiivaa
2dl kaurahiutaleita
n.7 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä  vesi 42 asteiseksi ja lisää suola, sokeri ja öljy. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää nesteeseen jauhot ja kaurahiutaleet hyvin sekoittaen. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Anna kotona n.30 min. Jaa taikina kolmeen osaan ja kaulitse suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Käytä jauhoja apuna jos tarttuu kiinni. Rullaa taikina pitkittäis suunnassa. Nostata pellillä liinan alla n.20-30 min. Voitele patongit vedellä ja tee viiltoja pintaan. Paista 225 asteessa n. 12-15 min.
 Älä peitä liinalla, jotta rapeus ei karkaa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti